Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Pierogi z kaszą i grzybami leśnymi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierwsze grzyby w tym roku i pierwsze pierogi z kaszą i grzybami. Chyba każdy lubi pierogi i każdy ma swoje ulubione, moje ulubione to takie właśnie z kaszą i grzybami.

Pierogi z kaszą i grzybami leśnymi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z kaszą i grzybami leśnymi

Ciasto

  • 400 g mąki
  • 250 ml wrzątku
  • sól
  • olej 2 łyżki

Farsz

Dodatkowo :

  • cebula - 2 szt

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą i grzybami leśnymi
Ciasto

Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej i wrzątek, wymieszać drewnianą łyżką.

Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić na kilka minut.

Farsz:

Kaszę jęczmienną ugotować według przepisu na opakowaniu.

Grzyby ugotowane drobno posiekać nożem, dodać do kaszy.

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, łyżkę cebulki dodać do farszu, resztę zostawić.

Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto wałkować na placek, foremką lub szklanką wykrawać krążki, na każdym krążku nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać, gotować w osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.

Wybierać pierogi na talerze, łyżką cedzakową.

Podawać polane tłuszczem z cebulką. 
Pierogi z kaszą i grzybami leśnymi
Wszystkie składniki na farsz grzybowy połączone i wymieszane

Tagi:

pierogi danie