kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gofry ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne gofry ziemniaczane. Smakują jak placki, ale zawierają mniej tłuszczu. Bardzo polecam.

Gofry ziemniaczane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gofry ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Gofry ziemniaczane
Ziemniaki obieramy i myjemy, ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Starte ziemniaki przekładamy na cedzak i odsączamy z płynu.
Odsączone ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę, sól i dokładnie mieszamy.
Gofrownice rozgrzewamy i natłuszczamy, kładziemy po czubatej łyżce masy ziemniaczanej na jeden gofry i pieczemy.
Gofry ziemniaczane
Do startych ziemniaków dodajemy sól, jajko i mąkę.
Gofry ziemniaczane
Na gorącą i natłuszczoną gofrownice, kładziemy masę ziemniaczaną Na gorącą i natłuszczoną gofrownice, kładziemy masę ziemniaczaną.