pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Gorąca czekolada z pomarańczową nutką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczna czekolada na gorąco z pomarańczową nutką

Gorąca czekolada z pomarańczową nutką

Składniki:

Gorąca czekolada z pomarańczową nutką

 

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej,
  • 200 ml mleka,
  • kieliszek likieru pomarańczowego.

 

Sposób przygotowania:

Gorąca czekolada z pomarańczową nutką
Ustawiamy garnek z wodą do kąpieli wodnej. Do miski wkruszamy czekoladę, dodajemy odrobinę mleka i ustawiamy na kąpieli wodnej. Cały czas mieszamy, aż czekolada dobrze się rozpuści. Wlewamy resztę mleka i dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając, dodajemy likier pomarańczowy. Gorącą czekoladę rozlewamy do filiżanek. Chociaż możemy użyć do tego napoju w sumie każdej czekolady, to jednak najlepszy efekt uzyskamy rozpuszczając wysokoprocentową czekoladę.