WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1505]

Gorąca czekolada

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gorąca czekolada przygotowana z czekolady mlecznej i gorącego mleka. Pyszny napój na każdą porę dnia dla dzieci i dorosłych.

Gorąca czekolada Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gorąca czekolada

 

  • 6 kostek mlecznej czekolady
  • 0,5 łyżeczki ciemnego kakao
  • ok. 200ml zimnego mleka
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Gorąca czekolada

ETAP 1:

Czekoladę połamać i wrzucić do filiżanki lub kubka. Dodać szczyptę cynamonu. Mleko odmierzyć filiżanką i wlać do rondelka. Mleko podgrzewać na małym ogniu do zagotowania.

Gdy się zagotuje zestawić mleko z ognia i zalać nim połamaną na kostki czekoladę. Kakao wsypać do kubka i zalać odrobiną wrzącej wody, wymieszać i zalać czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści.

Czekoladę podawać na gorąco. Można zwiększyć ilość czekolady żeby napój był bardziej gęsty lub zamienić czekoladę mleczną na gorzką.

Gorąca czekolada
Mleczna czekolada włożona do kubka przed zalaniem mlekiem
Gorąca czekolada
Kakao gorzkie rozmieszane odrobiną wrzącej wody
Gorąca czekolada
Zimne mleko odmierzone filiżanką przed zagotowaniem