superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Greckie kurabiedes

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurabiedes to niezwykle aromatyczne ciasteczka migdałowe wypiekane w Grecji na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Migdały miksujemy w rozdrabniaczu.Mąkę przesiewamy i dodajemy do misy razem z migdałami i proszkiem do pieczenia.

Greckie kurabiedes

Składniki:

Greckie kurabiedes

 

  • 500 g mąki pszennej
  • 125 g płatków migdałowych
  • 250 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml koniaku
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Greckie kurabiedes
Masło kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do misy robota. Ucieramy na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo cukier puder, żółtko, cukier waniliowy i koniak.

Migdały miksujemy w rozdrabniaczu. Mąkę przesiewamy i dodajemy do misy razem z migdałami i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.

Wyrabiamy ciasto aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Ciasto dzielimy na 2 – 3 części. Każdą część po kolei wałkujemy. Jeśli ciasto będzie się kleić do wałka podsypujemy minimalną ilością mąki.

Foremką wycinamy kształty ciasteczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopniu z termoobiegiem.

Po upieczeniu wykładamy na kratkę do przestudzenia i posypujemy obficie cukrem pudrem. Tradycyjnie spryskuje się je też wodą różaną, ale ja pominęłam ten etap.