Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

SUPERPRZEPIS

Migdałowe ciasteczka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ekspresowe ciasteczka migdałowe, które wprost rozpływają się w ustach.

Migdałowe ciasteczka

Składniki:

Migdałowe ciasteczka

 

 

 

  • 8 dag cukru pudru

 

 

  • 2 żółtka

 

  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego

 

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Migdałowe ciasteczka
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy pokrojone na małe kawałki schłodzone masło i siekamy nożem lub siekaczem do ciasta kruchego. Wsypujemy 6 dag cukru pudru, cukier waniliowy i mielone migdały.Dodajemy żółtka jaj (najlepiej schłodzone) i zagniatamy energicznie gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 3 mm na delikatnie oprószonej mąką stolnicy. Wykrawamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Mniejsze ciasteczka o cienkich krawędziach trzeba piec nieco krócej- tylko do przyrumienienia. Delikatnie ściągamy na deseczkę i pozostawiamy do ostudzenia.Przed podaniem oprószamy pozostałym cukrem pudrem.

Tagi:

domowe