Sposób przygotowania:
Migdałowe ciasteczka
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy pokrojone na małe kawałki schłodzone masło i siekamy nożem lub siekaczem do ciasta kruchego. Wsypujemy 6 dag cukru pudru, cukier waniliowy i mielone migdały.Dodajemy żółtka jaj (najlepiej schłodzone) i zagniatamy energicznie gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 3 mm na delikatnie oprószonej mąką stolnicy. Wykrawamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Mniejsze ciasteczka o cienkich krawędziach trzeba piec nieco krócej- tylko do przyrumienienia. Delikatnie ściągamy na deseczkę i pozostawiamy do ostudzenia.Przed podaniem oprószamy pozostałym cukrem pudrem.
misia5
Bernadetta
Misiu, oczywiście :) Częstuj się śmiało :D
edytaha
jaNina