SUPERPRZEPIS

Kurabiedes na Święta

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Kurabiedes na Święta Więcej zdjęć (5)

Pyszne greckie ciasteczka z wodą różaną

Składniki:

Kurabiedes na Święta

 

  • 25 dag masła 82 %
  • 60 dag mąki pszennej typ 550
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 12,5 dag płatków migdałów
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag cukru pudru + cukier do posypania
  • woda różana
  • 80 ml koniaku

 

Sposób przygotowania:

Kurabiedes na Święta
Przesianą przez sito mąkę pszenną mieszamy rozdrobnionymi płatkami migdałowymi, proszkiem do pieczenia, cukrem z prawdziwą wanilią. Miękkie masło ucieramy dokładnie robotem kuchennym (lub mikserem)- ja użyłam mieszadła "K". Ciągle miksując dodajemy 10 dag cukru pudru i żółtko jaja, a następnie powoli wlewamy koniak. Wsypujemy po trochu sypkich składników i dokładnie wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3-4 milimetrów. Foremkami do ciastek wycinamy dowolne kształty. Ciastka pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 18-20 minut. Gorące skrapiamy obficie wodą różaną i posypujemy cukrem pudrem.
Kurabiedes na Święta
Miękkie masło ucieramy dokładnie robotem kuchennym (lub mikserem)- ja użyłam mieszadła "K".
Kurabiedes na Święta
Przesianą przez sito mąkę pszenną mieszamy rozdrobnionymi płatkami migdałowymi, proszkiem do pieczenia, cukrem z prawdziwą wanilią.
Kurabiedes na Święta
Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3-4 milimetrów. Foremkami do ciastek wycinamy dowolne kształty.
Kurabiedes na Święta
Ciastka pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 18-20 minut.