Sposób przygotowania:
Cantucci - migdałowe ciasteczka
Przed przystąpieniem do robienia ciasteczek trzeba sparzyć migdały wrzątkiem i je obrać. Następnie migdały kroimy na grube kawałki (możemy je wcześniej lekko opiec w piekarniku – wyłóżmy je na blachę na 10 minut i dopiero po opiekaniu pokroić na kawałki).
Mąkę łączymy jajkami, cukrem, miodem, solą, proszkiem do pieczenia i migdałami. Wzorem włoskich kucharek możemy z mąki zrobić kopczyk z dziurą w środku do której wbijamy jajka.
Ciasto zagniatamy i formujemy 3 płaskie wałeczki szerokie na około 4 centymetry. Wkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 140 stopni przez około 15 minut.
Po tych 10 minutach wyjmujemy i kroimy wałeczki w poprzek, aby powstały małe ciasteczka. Wstawiamy je na kilka minut ponownie do piekarnika, aż się zarumienią.
Najlepiej smakują z kieliszkiem bursztynowego wina Vin Santo.
Mąkę łączymy jajkami, cukrem, miodem, solą, proszkiem do pieczenia i migdałami. Wzorem włoskich kucharek możemy z mąki zrobić kopczyk z dziurą w środku do której wbijamy jajka.
Ciasto zagniatamy i formujemy 3 płaskie wałeczki szerokie na około 4 centymetry. Wkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 140 stopni przez około 15 minut.
Po tych 10 minutach wyjmujemy i kroimy wałeczki w poprzek, aby powstały małe ciasteczka. Wstawiamy je na kilka minut ponownie do piekarnika, aż się zarumienią.
Najlepiej smakują z kieliszkiem bursztynowego wina Vin Santo.