kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Cantucci - migdałowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjne, dwukrotnie pieczone ciasteczka.

Cantucci - migdałowe ciasteczka

Składniki:

Cantucci - migdałowe ciasteczka

 

 

Sposób przygotowania:

Cantucci - migdałowe ciasteczka
Przed przystąpieniem do robienia ciasteczek trzeba sparzyć migdały wrzątkiem i je obrać. Następnie migdały kroimy na grube kawałki (możemy je wcześniej lekko opiec w piekarniku – wyłóżmy je na blachę na 10 minut i dopiero po opiekaniu pokroić na kawałki).



Mąkę łączymy jajkami, cukrem, miodem, solą, proszkiem do pieczenia i migdałami. Wzorem włoskich kucharek możemy z mąki zrobić kopczyk z dziurą w środku do której wbijamy jajka.



Ciasto zagniatamy i formujemy 3 płaskie wałeczki szerokie na około 4 centymetry. Wkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 140 stopni przez około 15 minut.



Po tych 10 minutach wyjmujemy i kroimy wałeczki w poprzek, aby powstały małe ciasteczka. Wstawiamy je na kilka minut ponownie do piekarnika, aż się zarumienią.



Najlepiej smakują z kieliszkiem bursztynowego wina Vin Santo.



Tagi:

jajko jajka