Sposób przygotowania:
Makowe ciasteczka
Drożdże przełożyć do miski, zasypać je cukrem i pozostawić do rozpuszczenia.
Następnie do drożdży dodać 2 żółtka, szczyptę soli, cukier waniliowy i rozmieszać całość łopatką.
Mleko razem z masłem podgrzać, wlać do miski, wymieszać, stopniowo wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać.
Posypane mąką ciasto zamknąć dokładnie w misce i wyrobić kilkoma okrężnymi ruchami miską.
Wstawić miskę do ciepłej wody. Czekać aż pokrywa się otworzy, po pierwszym razie pokrywę znów zamknąć. Za trzecim razem ciasto jest gotowe do wałkowania.
Przygotować masę makową. Mak wsypać do rondelka, zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut. Pokroić orzechy i migdały.
Z maku odcedzić pozostałą wodę, przełożyć do miski, dodać cukier, orzechy włoskie, rodzynki, migdały, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, łyżeczkę cynamonu, ¼ łyżeczki mielonego anyżu, ½ łyżeczki olejku migdałowego, miód.
Całość dokładnie wymieszać. Kiedy ciasto jest już gotowe, dzielę je na pół, jedną część zostawiam na stolnicy, drugą pozostawiam w misce, która jest umieszczona w wodzie. Wałkuję w okrągły kształt. Tnę jak pizzę na niewielkie trójkąty. Na ciasto daję troszkę nadzienia, zawijam na skos.
Gotowe ciasteczka układam na blaszce wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę do zrumienienia przez ok 10 minut w temperaturze 180 st. C.
Wyjęte z pieca ciasteczka smaruję syropem cukrowym, posypuję cukrem trzcinowym (według uznania - można posypać również migdałami, czy cynamonem lub po prostu oprószyć cukrem pudrem). Ciasteczka gotowe! Smacznego!
Następnie do drożdży dodać 2 żółtka, szczyptę soli, cukier waniliowy i rozmieszać całość łopatką.
Mleko razem z masłem podgrzać, wlać do miski, wymieszać, stopniowo wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać.
Posypane mąką ciasto zamknąć dokładnie w misce i wyrobić kilkoma okrężnymi ruchami miską.
Wstawić miskę do ciepłej wody. Czekać aż pokrywa się otworzy, po pierwszym razie pokrywę znów zamknąć. Za trzecim razem ciasto jest gotowe do wałkowania.
Przygotować masę makową. Mak wsypać do rondelka, zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut. Pokroić orzechy i migdały.
Z maku odcedzić pozostałą wodę, przełożyć do miski, dodać cukier, orzechy włoskie, rodzynki, migdały, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, łyżeczkę cynamonu, ¼ łyżeczki mielonego anyżu, ½ łyżeczki olejku migdałowego, miód.
Całość dokładnie wymieszać. Kiedy ciasto jest już gotowe, dzielę je na pół, jedną część zostawiam na stolnicy, drugą pozostawiam w misce, która jest umieszczona w wodzie. Wałkuję w okrągły kształt. Tnę jak pizzę na niewielkie trójkąty. Na ciasto daję troszkę nadzienia, zawijam na skos.
Gotowe ciasteczka układam na blaszce wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę do zrumienienia przez ok 10 minut w temperaturze 180 st. C.
Wyjęte z pieca ciasteczka smaruję syropem cukrowym, posypuję cukrem trzcinowym (według uznania - można posypać również migdałami, czy cynamonem lub po prostu oprószyć cukrem pudrem). Ciasteczka gotowe! Smacznego!