SUPERPRZEPIS

Grillowana karkówka w imbirowej marynacie

  • 2
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Grillowana karkówka w imbirowej marynacie

Plastry karkówki w pikantnej imbirowej marynacie będą świetnie smakowały zgrillowane zarówno na patelni, jak i na ruszcie.

Składniki:

Grillowana karkówka w imbirowej marynacie

 

  • karczek wieprzowy – 700 g

 

  • MARYNATA:
  • sos sojowy – 3 łyżki
  • świeży imbir – 3 cm
  • whisky – 2 łyżki
  • olej – 1 łyżka
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny – do smaku

Sposób przygotowania:

Grillowana karkówka w imbirowej marynacie
W małej miseczce wymieszać sos sojowy, whisky, olej, sok z cytryny, sól, pieprz i świeży imbir pokrojony w cieniutkie plasterki. Mięso opłukać, pokroić na plastry i osuszyć ręcznikiem papierowym. Karkówkę natrzeć wcześniej przygotowana marynatą i odstawić na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Następnie wyjąć mięso z marynaty, osączyć, usunąć plasterki imbiru i grillować na rozgrzanej patelni grillowej lekko spryskanej olejem. Grillować z obu stron, aż mięso będzie miękkie.