Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Grillowana karkówka na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna soczysta karkówka z grilla to obowiązkowy element sezonu grillowego

Grillowana karkówka na ostro

Składniki:

Grillowana karkówka na ostro

 

  • 1,2 kg karkówki
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka chili
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki ostrej musztardy sarepskiej
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 2 łyżki octu winnego

Sposób przygotowania:

Grillowana karkówka na ostro
Karkówkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na niezbyt grube kotlety, które rozbijamy lekko ręką. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Wlewamy olej, ocet winny i sos sojowy. Dodajemy musztardę, miód, sól, słodką paprykę i chili, dokładnie mieszamy. Przygotowaną marynatą smarujemy dokładnie kotlety z karkówki, które układamy w płaskim naczyniu. Posypujemy cebulą obraną i pokrojoną w cienkie pióra lub w średnią kostkę. Przykrywamy kolejną warstwą kotletów i czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników. Marynujemy w chłodnym miejscu co najmniej 24 godziny- w tym czasie mięso co 3-4 godziny mieszamy, aby dokładnie się zamarynowało. Godzinę przed pieczeniem mięso wyciągamy z lodówki, ściągamy całą cebulę i mięso lekko przepłukujemy wodą, aby pozbyć się nadmiaru przypraw, które mogą się przypalić podczas grillowania (przez 24 godziny marynata zdąży doskonale wchłonąć w mięso). Delikatnie osuszamy kotlety papierowymi ręcznikami. Pieczemy z każdej strony do uzyskania pożądanego koloru. Podajemy z ulubionymi dodatkami.