Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Grillowana kaszanka na ananasie z cebulą duszoną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Królowa grilla kaszanka tym razem w towarzystwie grillowanego ananasa i dżemu cebulowego na bazie cydru. Pyszne i proste.

Grillowana kaszanka na ananasie z cebulą duszoną

Składniki:

Grillowana kaszanka na ananasie z cebulą duszoną

 

  • 1 ananas
  • 4-6 kaszanek
  • 4 cebule
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 2/3 szklanki cydru
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • ½ papryczki chilli
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grillowana kaszanka na ananasie z cebulą duszoną
W rondelku rozgrzewamy oleju i dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę – mieszając smażymy około 20 minut aż cebula się skarmelizuje.

Do skarmelizowanej cebuli dodajemy posiekane drobno chilli, musztardę, cukier i cydr – zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy do momentu aż cały płyn odparuje tj. około 20-30 minut. Cebulę doprawiamy solą i pieprzem.

Tak przygotowaną możemy przechowywać w wyparzonych słoiczkach około 1 tygodnia w lodówce. Każdą kaszankę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i kładziemy na grillu.

Ananasa kroimy w plastry układamy obok kaszanki i grillujemy około 6-10 minut z każdej strony. Na talerz wykładamy grillowanego ananasa, na niego wykładamy grillowaną kaszankę i porcję uduszonej cebulki, serwujemy od razu, smacznego ; )   



Inspiracja: Kulinarna Podróż zmysłów Joseph Seeletso

Tagi:

kaszanka grill