eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1773]

Rolada wieprzowa Eli z łopatki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Duża rolada z łopatki wieprzowej faszerowana boczkiem,cebulą i ogórkiem kiszonym. Rolada jest duszona.

Rolada wieprzowa Eli z łopatki

Składniki:

Rolada wieprzowa Eli z łopatki

mięso

  • 2 kg łopatki wieprzowej

farsz

  • 30 dkg wędzonego boczku
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • 3 łyżki musztardy

dodatki

Sposób przygotowania:

Rolada wieprzowa Eli z łopatki

przygotowanie mięsa

Rolada wieprzowa Eli z łopatki
Rozkrojone mięso w kształcie prostokąta rozbić tłuczkiem.

Mięso umyć i osuszyć. Rozkroić mięso tak żeby powstał prostokąt i rozbić tłuczkiem do mięsa.

przygotowanie mięsa cd

Rolada wieprzowa Eli z łopatki
Oprószony pieprzem i solą rozbity płat mięsa posmarować musztardą.

Płat mięsa oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.

przygotowanie nadzienia

Rolada wieprzowa Eli z łopatki
Pokroić cebule,boczek wędzony i ogórki kiszone.

Wędzony boczek pokroić w słupki. Cebule obrać z łupinek i pokroić w słupki. Ogórki kiszone pokroić w paski.

przygotowanie mięsa cd

Rolada wieprzowa Eli z łopatki
Na mięsie rozłożyć nadzienie,ciasno zwinąć roladę i obwiązać nicią.

Na płacie mięsa posmarowanym musztardą rozłożyć boczek wędzony, cebulę i ogórki kiszone. Zwinąć ciasno mięso w roladę i obwiązać nicią kuchenną.

przygotowanie cebuli i czosnku

Rolada wieprzowa Eli z łopatki
Cebule posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

duszenie mięsa

W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć roladę ze wszystkich stron. Do rolady dodać cebulę, czosnek i jeszcze chwilę smażyć razem. Dodać do mięsa paprykę, przyprawę do wieprzowiny, musztardę, sól, pieprz, podlać wodą i dusić aż rolada będzie miękka. Gotową roladę wyjąć z brytfanny, odwinąć z nici pokroić na porcje. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować.
Smacznego!