Sposób przygotowania:
Rolada wieprzowa Eli z łopatkiprzygotowanie mięsa
Mięso umyć i osuszyć. Rozkroić mięso tak żeby powstał prostokąt i rozbić tłuczkiem do mięsa.
przygotowanie mięsa cd
Płat mięsa oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.
przygotowanie nadzienia
Wędzony boczek pokroić w słupki. Cebule obrać z łupinek i pokroić w słupki. Ogórki kiszone pokroić w paski.
przygotowanie mięsa cd
Na płacie mięsa posmarowanym musztardą rozłożyć boczek wędzony, cebulę i ogórki kiszone. Zwinąć ciasno mięso w roladę i obwiązać nicią kuchenną.
przygotowanie cebuli i czosnku
Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
duszenie mięsa
W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć roladę ze wszystkich stron. Do rolady dodać cebulę, czosnek i jeszcze chwilę smażyć razem. Dodać do mięsa paprykę, przyprawę do wieprzowiny, musztardę, sól, pieprz, podlać wodą i dusić aż rolada będzie miękka. Gotową roladę wyjąć z brytfanny, odwinąć z nici pokroić na porcje. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować.
Smacznego!