eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Marynowany i szpikowany rozbratel wołowy Eli

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Rozbratel wołowy zamarynowałam w soku z ogórków kiszonych. Później naszpikowałam czosnkiem, cebulą, słoniną i ogórkiem kiszonym.

Marynowany i szpikowany rozbratel wołowy Eli

Składniki:

Marynowany i szpikowany rozbratel wołowy Eli

miięso

  • 1.10 kg wołowiny rozbratel
  • 1 litr soku z kiszonych ogórków

nadzienie

  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 15 dkg słoniny
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki musztardy

dodatki

  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki mąki
  • białe bawełniane nici kuchenne

Sposób przygotowania:

Marynowany i szpikowany rozbratel wołowy Eli

przygotowanie mięsa

Marynowany i szpikowany rozbratel wołowy Eli
Umyty rozbratel osuszyć papierowym ręcznikiem.

Rozbratel umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie mięsa cd

Marynowany i szpikowany rozbratel wołowy Eli
Mięso zalać sokiem z kiszonych ogórków i włożyć do lodówki na 12 godzin.

Osuszony rozbratel włożyć do pojemnika i zalać sokiem z kiszonych ogórków. Pojemnik przykryć i włożyć do lodówki na 12 godzin.

przygotowanie nadzienia

Marynowany i szpikowany rozbratel wołowy Eli
Pokroić słoninę,ogórki kiszone,cebulę i czosnek.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w piórka. Czosnek obrać z łupinek i pokroić w plasterki. Ogórki pokroić w paski. Słoninę pokroić w słupki i włożyć do zamrażalki żeby stężała.

przygotowanie mięsa cd

Marynowany i szpikowany rozbratel wołowy Eli
Mięso naszpikować i obwiązać nicią kuchenną.

Mięso wyjąć z soku i osuszyć. Zrobić nacięcia na całej długości długim, cienkim nożem wzdłuż włókien mięsa. Nacięcia wysmarować musztardą i wkładać w nie słoninę, czosnek, ogórki i cebulę. Całość obwiązać nicią kuchenną żeby nadać mięsu równy kształt.

przygotowanie cebuli i czosnku

Marynowany i szpikowany rozbratel wołowy Eli
Cebule posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie mięsa cd

Marynowany i szpikowany rozbratel wołowy Eli
Mięso obsmażyć,dodać cebulę,czosnek,przyprawy,podlać wodą i dusić do miękkości.

W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Do mięsa dodać cebulę, czosnek i dalej smażyć aż cebula się zeszkli. dodać musztardę, sól, pieprz do smaku, podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie.

podanie dania

Marynowany i szpikowany rozbratel wołowy Eli
Ja podałam mięso z pęczakiem i czerwoną kapustą.

Mięso wyjąć, odwinąć z nici i pokroić na porcje. Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować. Ja podałam mięso z pęczakiem ugotowanym na sypko i czerwoną kapustą. Smacznego!