olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Grillowane paprykowe ćwiartki kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Grillowany drób jest bardzo smaczny i soczysty, zwłaszcza, kiedy jest marynowany w paprykowej marynacie.

Grillowane paprykowe ćwiartki kurczaka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Grillowane paprykowe ćwiartki kurczaka

 

  • 1,5 kg ćwiartek kurczaka
  • 4 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 6 łyżek piwa

Sposób przygotowania:

Grillowane paprykowe ćwiartki kurczaka
Paprykę słodką i paprykę ostrą zalewam oliwą i mieszam do momentu połączenia składników. Następnie dodaję sos sojowy i nacieram powstałą marynata kawałki kurczaka, po czym wstawiam go na co najmniej 6 godzin do lodówki. Kawałki kurczaka układam na ruszcie grilla i delikatnie smaruję je za pomocą pędzelka piwem. Kawałki kurczaka grilluję do momentu aż ich skórka będzie z obydwu stron rumiana.
Grillowane paprykowe ćwiartki kurczaka
Następnie dodaję sos sojowy i nacieram powstałą marynata kawałki kurczaka, po czym wstawiam go na co najmniej 6 godzin do lodówki.
Grillowane paprykowe ćwiartki kurczaka
Kawałki kurczaka układam na ruszcie grilla i delikatnie smaruję je za pomocą pędzelka piwem.