Sposób przygotowania:
Grillowany łosoś z sosem pietruszkowym
Dzwonki łososia myjemy i osuszamy. Skrapiamy olejem. solimy i posypujemy z dwóch stron przyprawą ziołową do ryb. Odstawiamy na bok na 30 minut, aby ryba przeszła smakiem. Tak przygotowanego łososia smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 10-13 minut z każdej strony. Zabieramy się za sos. Do garnuszka wlewamy śmietanę. Podgrzewając skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy i dodajemy cukier brązowy. Natkę pietruszki szatkujemy i dodajemy do śmietany. Mieszamy. Po chwili sos przyprawiamy pieprzem czarnym oraz mielonym chili. Ponownie mieszamy. Podgrzewamy do momentu, gdy sos osiągnie pożądaną gęstość. Tak przygotowanym sosem polewamy grillowanego łososia. Palce lizać!