pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Grillowany łosoś z sosem pietruszkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pyszne dzwonki łososia polane gęstym sosem śmietanowym

Grillowany łosoś  z sosem pietruszkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowany łosoś z sosem pietruszkowym

 

  • łosoś dzwonki 50 dag
  • sól do smaku
  • olej do skropienia ryby
  • przyprawa do ryb ziołowa do posypania
  • Sos:
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • śmietana 18% 150ml
  • sól do smaku
  • cukier brązowy 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • chili mielone do smaku
  • sok z 1 plastra cytryny

Sposób przygotowania:

Grillowany łosoś z sosem pietruszkowym
Dzwonki łososia myjemy i osuszamy. Skrapiamy olejem. solimy i posypujemy z dwóch stron przyprawą ziołową do ryb. Odstawiamy na bok na 30 minut, aby ryba przeszła smakiem. Tak przygotowanego łososia smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 10-13 minut z każdej strony. Zabieramy się za sos. Do garnuszka wlewamy śmietanę. Podgrzewając skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy i dodajemy cukier brązowy. Natkę pietruszki szatkujemy i dodajemy do śmietany. Mieszamy. Po chwili sos przyprawiamy pieprzem czarnym oraz mielonym chili. Ponownie mieszamy. Podgrzewamy do momentu, gdy sos osiągnie pożądaną gęstość. Tak przygotowanym sosem polewamy grillowanego łososia. Palce lizać!
Grillowany łosoś  z sosem pietruszkowym
Dzwonki łososia przyprawiamy jedynie przyprawą do ryb i owoców morza
Grillowany łosoś  z sosem pietruszkowym
Dzwonki smażymy na patelni grillowej
Grillowany łosoś  z sosem pietruszkowym
Do podgrzewanej smietanki dodajemy natkę pietruszki
Grillowany łosoś  z sosem pietruszkowym
Dodajemy jeszcze przyprawy smakowe i mieszamy sos