olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Grillowany oscypek z sosem jagodowym i rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 180
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ta potrawa to efekt mojej kulinarnej fantazji i ciekawości łączenia różnych smaków. Wyszło naprawdę smacznie! Polecam.

Grillowany oscypek z sosem jagodowym i rozmarynem

Składniki:

Grillowany oscypek z sosem jagodowym i rozmarynem

 

  • 4 małe oscypki (po ok. 30-40 g każdy),
  • 1/2 szklanki jagód,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • kilka kropli świeżego soku z cytryny,
  • 2 gałązki rozmarynu.

Sposób przygotowania:

Grillowany oscypek z sosem jagodowym i rozmarynem
1. Jagody przebrać, umyć i dokładnie osączyć. Rozgnieść widelcem z kilkoma kroplami soku z cytryny. Rozgniecione owoce lekko podgrzać, dodać ocet balsamiczny i redukować ok. 2 minut. 2. Gałązki rozmarynu umyć, osuszyć, listki oddzielić od łodyżek. 3. W każdym serku zrobić nacięcie (coś w rodzaju kieszonki, ale niezbyt głębokiej). Do nacięcia włożyć po kilka listków rozmarynu. 4. Oscypki układać na ruszcie, grillować z obu stron na rumiano (po ok. 3 minuty). 5. Na talerzach rozsmarować sos jagodowo-balsamiczny, na kleksach sosu ułożyć ugrillowane oscypki. Smacznego!