kasia2201

kasia2201

Szef Kuchni
[Przepisów: 110]

Groszek cukrowy z marchewką i bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna letnia i jesienna sałatka.

Groszek cukrowy z marchewką i bazylią

Składniki:

Groszek cukrowy z marchewką i bazylią

 

  • 300 g groszku cukrowego
  • 300 g marchewki
  • 25 g orzeszków pinii
  • 2 pęczki bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu
  • sól, cukier
  • 6 łyżek oleju

 

Sposób przygotowania:

Groszek cukrowy z marchewką i bazylią
Strączki groszku umyć, oczyścić. Marchewki obrać, umyć, pokroić na plasterki. W rondlu zagotować wodę, wrzucić marchewkę, gotować 10 minut, wrzucić strączki, gotować 5 minut, odsączyć na sicie. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni na złotobrązowo. Bazylię opłukać, osuszyć, poobrywać listki. Czosnek obrać, pokroić, rozetrzeć z solą, wymieszać z octem i szczyptą cukru. Dodać olej, ponownie wymieszać. Warzywa i bazylię polać sosem, wymieszać, rozłożyć na talerzykach. Posypać orzeszkami pinii.