Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

SUPERPRZEPIS

Sałatka lyońska a`la Igraszki Losu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Sałatka, która pojawi się w tym roku na świątecznym stole, prosta, pyszna, bardzo efektowna i oczywiście jak to w święta "jajeczne" z jajem. Smacznie polecam.

Sałatka lyońska a`la Igraszki Losu Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sałatka lyońska a`la Igraszki Losu

 

  • 1 opakowanie mieszanki sałat z rucolą lub samą rucolę
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 4 kromki chleba na zakwasie razowego lub żytniego
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • Sos :
  • 1-2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Cukier do smaku (około 0,5 łyżeczki )
  • Dodatkowo:
  • Folia spożywcza
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Sałatka lyońska a`la Igraszki Losu
Boczek kroimy w paseczki wytapiamy na patelni na chrupko. Chrupiący boczek odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym- odstawiamy. Na maśle przesmażamy na złoty kolor pokrojony w kostkę chleb – zostawiamy do wystygnięcia.

Musztardę, oliwę i sok z cytryny przekładamy do małego słoiczka, zakręcamy i potrząsamy do momentu kiedy składniki połączą się w jednolity sos. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem – mieszamy raz jeszcze.

Na 4 talerzach układamy rucoli, którą skrapiamy przygotowanym sosem. Na każdy talerzyk nakładamy porcję chrupiącego boczku i grzanek.

W garnku gotujemy wodę. Z folii spożywczej wycinamy 4 kwadraty każdy nakładamy na kubek, w każdym robimy w głębienie, które smarujemy olejem i w to wgłębienie wbijamy jajko, oprószamy je solą i pieprzem.

Folię zbieramy do góry tworząc sakiewkę i związujemy dokładnie tak aby jajko nam nie wypłynęło. Tak przygotowane sakiewki wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy 4 minuty.

Ugotowane jajka wyjmujemy, delikatnie odcinamy górę i za pomocą łyżki przenosimy jajka na talerze, serwujemy od razu, smacznego.
Sałatka lyońska a`la Igraszki Losu
Na maśle smażymy na złoty kolor chleb pokrojony w kostkę
Sałatka lyońska a`la Igraszki Losu
Pokrojony w paseczki boczek wytapiamy na chrupiąco
Sałatka lyońska a`la Igraszki Losu
Kybek wykładamy folią posmarowaną oliwą, wbijamy jajko i zawiązujemy sakiewkę
Sałatka lyońska a`la Igraszki Losu
Tak przygotowane jajko gotujemy 4 minuty, wykładamy na sałatkę
Sałatka lyońska a`la Igraszki Losu
Z musztardy, soku z cytryny i liwy przygotowujemy sos, polewamy nim gotową sałatkę

Tagi:

sałatki jajka