monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Gruszka jabłko i rabarbar w kompocie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kolejny kompot przywołujący letni czas,zapraszam:))

Gruszka jabłko i rabarbar w kompocie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gruszka jabłko i rabarbar w kompocie

 

Sposób przygotowania:

Gruszka jabłko i rabarbar w kompocie
Rabarbar umyć,osuszyć i obrać. Pokroić na dosyć duże kawałki. Przełożyć do miski. Gruszki umyć i osuszyć a następnie obrać. Pozbawić gniazd z nasionami i pokroić w duża kostkę. Sprawione jabłka także pokroić w duża kostkę. Przełożyć do miski. Dodać umyte i odszypułkowane truskawki. Dodać cukier waniliowy i wymieszać. Przykryć i odstawić na około 45 minut aby puściły soki. Następnie owoce przełożyć do dużego garnka ( do miski wlać szklankę wody i zebrać resztę cukru i soków które się tam zgromadziły i przelać to do garnka). Wlać wodę i postawić na ogień. Gotować do miękkości owoców. Zdjąć z ognia,dać przez par ę minut "odpocząć" i przecedzić przez sito do dzbanków. Podawać schłodzone. Smacznego!
Gruszka jabłko i rabarbar w kompocie
rabarbar umyć osuszyć obrać i pokroić na duże kawalki
Gruszka jabłko i rabarbar w kompocie
jabłka i gruszki obrać i pokroić w duże kawałki
Gruszka jabłko i rabarbar w kompocie
dodać sprawione truskawki i zasypać cukrem wymieszac
Gruszka jabłko i rabarbar w kompocie
przełożyć do dużego garnka zalać wodą i gotować do miękkości owoców