Sposób przygotowania:
Gruszka jabłko i rabarbar w kompocie
Rabarbar umyć,osuszyć i obrać. Pokroić na dosyć duże kawałki. Przełożyć do miski. Gruszki umyć i osuszyć a następnie obrać. Pozbawić gniazd z nasionami i pokroić w duża kostkę. Sprawione jabłka także pokroić w duża kostkę. Przełożyć do miski. Dodać umyte i odszypułkowane truskawki. Dodać cukier waniliowy i wymieszać. Przykryć i odstawić na około 45 minut aby puściły soki. Następnie owoce przełożyć do dużego garnka ( do miski wlać szklankę wody i zebrać resztę cukru i soków które się tam zgromadziły i przelać to do garnka). Wlać wodę i postawić na ogień. Gotować do miękkości owoców. Zdjąć z ognia,dać przez par ę minut "odpocząć" i przecedzić przez sito do dzbanków. Podawać schłodzone. Smacznego!