Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Gruszki helenki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i łatwe ciasto z wykorzystaniem sezonowych owoców. Ten przepis jest zdrową alternatywą dla batonów i ciastek.

Gruszki helenki

Składniki:

Gruszki helenki

 

  • 3 gruszki
  • 200 g cukru
  • 200 ml wody
  • 100 g czekolady
  • 30 g kakao
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Gruszki helenki
Gruszki myjemy i obieramy ze skórki. Cukier wraz z wodą rozpuszczamy (nie gotujemy).

Do garnka z syropem cukrowym dodajemy gruszki. Gruszki gotujemy do momentu aż zmiękną.

Wyjmujemy z garnka i osuszamy na papierze. Do syropu cukrowego dodajemy kakao, czekoladę oraz cynamon.

Zagotowujemy ciągle mieszając do momentu aż składniki się połączą.

Syropem polewamy gruszki. Gotowe !

Tagi:

gruszki deser