Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 782]

Pieczona gruszka z lodami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 180
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Gruszka z lodami i aromatem cynamonu oraz kawałkami chrupiącego ciasteczka to doskonały pomysł na nie tylko jesienny deser.

Pieczona gruszka z lodami i cynamonem

Składniki:

Pieczona gruszka z lodami i cynamonem

 

  • 1 gruszka (najlepiej słodka i twarda)
  • sok z cytryny/limonki
  • 2 gałki lodów
  • 2 herbatniki
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Pieczona gruszka z lodami i cynamonem
Umytą gruszkę umyć i przekroić na połowę.

Ze środka owocu należy wydrążyć gniazdo nasienne, z powrotem złożyć, a następnie owinąć w folię aluminiową.

Tak przygotowaną gruszkę piec do momentu aż będzie miękka - przez kilkanaście minut w 180 stopniach.

(Czas pieczenia zależy od naszych upodobań, gatunku i wielkości.)

Upieczoną gruszkę rozłożyć i umieścić na talerzyku, skropić odrobiną soku z cytryny lub limonki, a w wydrążone środki włożyć po gałce lodów.

Całość oprószyć odrobiną cynamonu i udekorować pokruszonymi herbatnikami.

Tagi:

gruszka deser