kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Gruszki Pięknej Heleny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Deser pochodzi z kuchni francuskiej. Będzie jak znalazł w u nas sezonie gruszkowym.

Gruszki Pięknej Heleny

Składniki:

Gruszki Pięknej Heleny

 

  • 2 gruszki
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 100 g czekolady
  • 0,5 l wody
  • 50 g cukru
  • 25 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Gruszki Pięknej Heleny
Deser pochodzi z kuchni francuskiej. Będzie jak znalazł w u nas sezonie.

Gruszki umyć i obrać. Z wody, cukru i cukru waniliowego ugotować syrop, włożyć gruszki i gotować ok. 10 min. Miękkie gruszki wyjąć, oziębić. Czekoladę rozdrobnić i rozpuścić w rondelku z niewielką ilością wody. W szklanych pucharkach lub na talerzykach układać lody, gruszkę i polać sosem czekoladowym.

smakujmy.pl