Sposób przygotowania:
Przepiórki BabettEtap:1
Z przepiórek usuń ewentualne piórka. Tuszki natnij od strony kręgosłupa i usuń z nich korpusy wraz z szyjkami.
Etap:2
Tak wyluzowane przepiórki natrzyj solą i pieprzem i odstaw na kilka minut. W między czasie z ciasta francuskiego wytnij cztery koła i cztery pierścienie o średnicy 18 cm, nałóż je na siebie i upiecz na złoty kolor.
Etap:3
Wyluzowane przepiórki od strony mięsa posmaruj odrobiną oliwy truflowej a oczyszczone gęsie wątróbki podsmaż na maśle.
Etap:4
Na środku każdej tuszki ułóż po jednej gęsiej wątróbce po czym zszyj całość i zwiąż dratwą.
Etap:5
Tak uformowane tuszki piecz 40min w 160stop. Na patelni rozgrzej oliwę i mocno podsmaż na niej kości z przepiórek a kiedy będą już podsmażone podlej je kieliszkiem Brandy i bulionem wołowym. Kiedy płyn odparuje a sos stanie się gęsty przecedź go i dodaj do niego zimne masło. Upieczone przepiórki ułóż na sarkofagach z ciasta francuskiego, polej je sosem i udekoruj podsmażoną pieczarką.
Magdalena88