Sposób przygotowania:
Brioche, francuska bułka drożdżowaETAP 1:
Z drożdży, łyżki mąki i dwóch łyżek letniego mleka zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki oprócz masła przełożyć do misy miksera i wyrabiać 5 minut. Następnie dodać miękkie masło i w dalszym ciągu wyrabiać kolejne 10 minut. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki.
ETAP 2:
Następnego dnia ciasto podzielić na 34 równe części, z których uformować kulki. Ułożyć je w keksówkach i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Wstawić do nagrzanego do 165ºC piekarnika i piec 25 minut. W razie konieczności pod koniec pieczenia ciasto nakryć arkuszem papieru do pieczenia.
ETAP 4:
Upieczone ciasto wystudzić na kratce kuchennej.
*piekłam w blaszce o wymiarach 31x14 cm oraz dwóch blaszkach 23x13 cm
niezły kąsek
Magdalena88
anemon
iziona
anemon
Dziękuję, zrób koniecznie, bo jest pyszna. Wczoraj piekłam ją po raz drugi i znów szybko zniknęła.
karola25
anemon
W takim razie czekam na informację jak Ci smakowała, bo nam bardzo. Cieszę się, że Tobie też się spodobała.
biedroneczki
biedroneczki
mocsłodkości
skuter5
Czekoladka 2
Czekoladka 2