Francja poza słynną wieżą Eiffla, kojarzona jest z ślimakami, żabimi udkami, bagietkami, serami i doskonałym winem. Kuchnia Francuzów dzieli się na tę drogą, wykwintną zwaną haute cuisine oraz lekką, codzienną, nazywaną nouvelle couisine. Kulinarne francuskie specjały są cenione na całym świecie, głównie ze względu na najlepszą jakość składników, z których przygotowywane są potrawy. Kuchnia francuska nie jest jednolita. Różnice widać zwłaszcza w poszczególnych regionach tego kraju.
Niezależnie od tych podziałów najbardziej znanymi potrawami mieszkańców Francji są: bouillabaisse – zupa rybna, brandada - rodzaj pasty z dorsza, nadziewane ślimaki, ratatouille - bezmięsna potrawa prowansalska na bazie duszonych warzyw, różnego rodzaju tarty - ta najbardziej lubiana to tarta tatin.
Francuzi są miłośnikami sosów. Pokochali je do tego stopnia, że we Francji powstał nowy zawód sosieu - kucharz odpowiedzialny tylko i wyłącznie za sosy. Sos winegret i sos beszamelowy to sztandarowe dodatki do potraw, znane na całym świecie!
We Francji istnieje około 500 rodzajów sera. Do cieszących się największą popularnością zaliczamy: camembert, brie i roquefort. Francuzi uwielbiają także słodkie przekąski. Słynne croissanty, creme brulee czy cudowny suflet to nieodłączne smakołyki kuchni francuskiej. Zapraszamy do skorzystania z przepisów na wykwintne lub te lekkie dania francuskie!
Zdjęcie: Fotolia