dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Gruszki po francusku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zastanawiałam się czy w ogóle podawać przepis na ten deser. To właściwie tylko propozycja podania gruszek. To ciastka z grupy "awaryjnej" gdy już goście stoją w progu ;) wystarczy mieć w domu ciasto francuskie i dowolne owoce (u mnie gruszki).

Gruszki po francusku

Składniki:

Gruszki po francusku

ciasto

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 twarde gruszki
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Gruszki po francusku
Ciasto francuskie podzielić na 8 prostokątów. Gruszki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć środki, można zostawić korzonek.
Naciąć kilka razy, nie całkiem wzdłuż. Ułożyć środkiem do spodu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 C, piec ok.10-14 minut, aż ciasto na brzegach będzie jasnobrązowe. 

Posypać cukrem pudrem. Można podawać z gałką lodów. 

Tagi:

ciastka owoce