Sposób przygotowania:
Gruszka z niespodzianką
Masło tarkujemy na tarce na grubych oczkach.Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy do niej potarkowane w płatki masło. Dodajemy sól i szybko zagniatamy. W razie potrzeby możemy dodać kilka łyżek bardzo zimnej wody. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i składamy brzegi do środka. Obracamy je i ponownie składamy. Wałkujemy. Czynność powtarzamy kilka razy. Gdy nie mamy czasu ciasto możemy zastąpić gotowym ciastem francuskim. Gruszki myjemy i obieramy. Przekrajamy je w poprzek na pół i wydrążamy gniazda nasienne. W zagłębienia powstałe w dolnych częściach gruszki wsypujemy maliny. Przykrywamy górnymi częściami. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2mm. Tniemy je na pasy o szerokości ok 1-2cm. Owijamy nimi gruszki. Żółtko rozmącamy i smarujemy nim ciasto, którym pokryliśmy gruszki. Posypujemy całość 1 łyżka cukru. wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C. na ok. 20 minut. Truskawki rozmrażamy, zasypujemy cukrem. Gdy puszczą sok lekko zagotowujemy, i przecieramy dokładnie przez sitko. Gruszki po upieczeniu podajemy z sosem truskawkowym. Smacznego.