Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1009]

Rurki z kremem malinowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie rurki z kremem malinowym są dość proste w przygotowaniu, a do tego są naprawdę pyszne. Zamiast malin do kremu można dodać inne ulubione owoce.

Rurki z kremem malinowym

Składniki:

Rurki z kremem malinowym

ciasto

krem

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem malinowym
Najpierw przygotowujemy ciasto: miksujemy margarynę ze śmietaną oraz żółtkami. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz sól i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na pół godziny. Rozwałkowujemy ciasto na dość cienki placek i kroimy je w paski.

Foremki do rurek smarujemy tłuszczem i owijamy ciastem. Smarujemy wierzch rozbełtanym białkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy rurki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia.

Robimy krem: odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. Do odlanego mleka dodajemy mąkę oraz żółtko i bardzo dokładnie mieszamy.

Wlewamy do gotującego się mleka i zagotowujemy masę budyniową. Ucieramy masło. Porcjami dodajemy ostudzoną masę budyniową oraz oczyszczone maliny.

Napełniamy kremem rurki. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.  

Tagi:

ciastka