Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Zimna Helena z korzenną gruszką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Deser można powiedzieć wiekowy, przetrwał bardzo długo i doczekał się wielu modernizacji. Jednak zawsze wspólnym mianownikiem jest gruszka i porcja lodów.

Zimna Helena z korzenną gruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zimna Helena z korzenną gruszką

 

  • Marynata do gruszek:
  • 0,5 szklanki syropu malinowego
  • 2 gruszki mniejsze lub jedna duża
  • 0,5 szklanki wody
  • płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • gruby plaster cytryny
  • jeden średni burak
  • Oraz:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko
  • lody waniliowe
  • 2 łyżko orzeszków
  • listki mięty
  • Polewa:
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • łyżka miody
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Zimna Helena z korzenną gruszką
Pracę nad deserem zaczynamy dzień wcześniej od zamarynowania gruszek. Do rondelka wlewamy syrop, wodę, dodajemy też obranego i pokrojonego w plastry buraka i gotujemy przez około 10 min. Dodajemy resztę składników, oraz obrane i pokrojone na ćwiartki lub ósemki gruszki, powinny być przykryte. Jeśli gruszka jest dość twarda gotujemy chwilę aż będzie al dente. Jeśli jest miękka zostawiamy tylko w gorącej marynacie. Przez okres leżakowania należy pamiętać o kilkakrotnym obróceniu owocu. Ciasto składamy na pół i tniemy na kwadraty lub wycinamy kółka, W wierzchniej warstwie robimy lekkie nacięcie w kształcie X i rogi odwijamy na zewnątrz. Całość smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w 220 stopniach aż się ładnie zarumieni. Składniki na polewę podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się połączą i powstanie gładka masa. Gruszki wyjmujemy godzinę wcześniej aby się lekko odsączyły.Połowę smarujemy gęstniejącą polewą, a drugą połowę zostawiamy czystą. Do miseczek z ciasta francuskiego nakładamy jak kto woli, po każdym smaku gruszki lub tylko po jednym, do tego porcja lodów, kilka słonych orzeszków dla kontrastu i zielony akcent. Smacznego.
Zimna Helena z korzenną gruszką
Aby gruszki uzyskały piękny kolor marynujemy je w wywarze z buraka oraz syropie malinowym i przyprawie korzennej.
Zimna Helena z korzenną gruszką
Po dniu leżakowania owoce mają piękny kolor i piernikowy posmak.
Zimna Helena z korzenną gruszką
Ciasto składamy podwójnie, kroimy w dowolne kształty, wierzchnią warstwę nacinamy.
Zimna Helena z korzenną gruszką
Składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.