Sposób przygotowania:
Zimna Helena z korzenną gruszką
Pracę nad deserem zaczynamy dzień wcześniej od zamarynowania gruszek. Do rondelka wlewamy syrop, wodę, dodajemy też obranego i pokrojonego w plastry buraka i gotujemy przez około 10 min. Dodajemy resztę składników, oraz obrane i pokrojone na ćwiartki lub ósemki gruszki, powinny być przykryte. Jeśli gruszka jest dość twarda gotujemy chwilę aż będzie al dente. Jeśli jest miękka zostawiamy tylko w gorącej marynacie. Przez okres leżakowania należy pamiętać o kilkakrotnym obróceniu owocu. Ciasto składamy na pół i tniemy na kwadraty lub wycinamy kółka, W wierzchniej warstwie robimy lekkie nacięcie w kształcie X i rogi odwijamy na zewnątrz. Całość smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w 220 stopniach aż się ładnie zarumieni. Składniki na polewę podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się połączą i powstanie gładka masa. Gruszki wyjmujemy godzinę wcześniej aby się lekko odsączyły.Połowę smarujemy gęstniejącą polewą, a drugą połowę zostawiamy czystą. Do miseczek z ciasta francuskiego nakładamy jak kto woli, po każdym smaku gruszki lub tylko po jednym, do tego porcja lodów, kilka słonych orzeszków dla kontrastu i zielony akcent. Smacznego.