Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami to wspaniała propozycja na podwieczorek. Nie wymagają dużo pracy a są pyszne. Budyń jest słodki, wiśnie kwaśne, ciasto bez cukru, to wszystko sprawia, że kopertki smakują w sam raz. Polecam.

Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami

Składniki:

Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami

Ciasto:

Budyń:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami

Wykonanie ciasta:

Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami
Z podanych składników wykonujemy ciasto.

Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 45 minut do schłodzenia.

Wykonanie nadzienia:

Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami
Przygotowujemy nadzienie: budyń i wiśnie.

W tym czasie gdy ciasto będzie się chłodziło przygotowujemy nadzienie. Budyń: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy do niego rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie studzimy. Wiśnie: Owoce myjemy i osuszamy z wody, następnie drylujemy i osączamy na sicie z nadmiaru wody.

Formowanie ciastek:

Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami
Następnie z ciasta i nadzienia formujemy ciastka.

Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty ( od Was zależy wielkość jak duże chcecie mieć kopertki ). Na każdy kwadrat nakładamy porcje budyniu i po kilka wiśni, następnie podnosimy rogi ciasta do góry i je zlepiamy formując kopertkę.

Do pieczenia:

Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami
Następnie ciastka- kopertki układamy na blasze.

Tak przygotowane kopertki układamy na blasze do pieczenia ( blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy ).

Pieczenie i podanie:

Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami
Pieczemy do zrumienienia. Studzimy ciasteczka i podajemy. Smacznego.

Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia.
Upieczone kopertki studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.

Rady:
Z przepisu wyszło mi 16 sztuk kopertek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszki do pieczenia nie wykładamy papierem ani nie smarujemy masłem.


Tagi:

ciastka owoce