Sposób przygotowania:
Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniamiWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 45 minut do schłodzenia.
Wykonanie nadzienia:
W tym czasie gdy ciasto będzie się chłodziło przygotowujemy nadzienie. Budyń: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy do niego rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie studzimy. Wiśnie: Owoce myjemy i osuszamy z wody, następnie drylujemy i osączamy na sicie z nadmiaru wody.
Formowanie ciastek:
Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty ( od Was zależy wielkość jak duże chcecie mieć kopertki ). Na każdy kwadrat nakładamy porcje budyniu i po kilka wiśni, następnie podnosimy rogi ciasta do góry i je zlepiamy formując kopertkę.
Do pieczenia:
Tak przygotowane kopertki układamy na blasze do pieczenia ( blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy ).
Pieczenie i podanie:
Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia.
Upieczone kopertki studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 16 sztuk kopertek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszki do pieczenia nie wykładamy papierem ani nie smarujemy masłem.