Sposób przygotowania:
Orkiszowe ciasteczka ze śliwką1.
Do miski wsypać mąkę krupczatkę i mąkę orkiszową.
2.
Wbić całe jajko oraz dodać ekstrakt waniliowy.
3.
Dodać pokrojone chłodne masło oraz wsypać proszek do pieczenia.
4.
Na końcu wsypać cukier trzcinowy i czekoladowe kamyczki.
5.
Wszystko dokładnie wyrobić rękami i dobrze schłodzić ciasto w lodówce.
6.
Z ciasta zrobić kuleczki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczyć je. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7.
W każdym ciasteczku zrobić wgłębienie kieliszkiem.
8.
Do każdego wgłębienia położyć ćwiartkę śliwki.
9.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C i piec przez 15 - 20 minut.
10.
Upieczone ciasteczka wystudzić na blaszce.
11.
Smacznego ! Jeśli ktoś lubi słodsze ciasteczka to można ewentualnie dodatkowo posypać jeszcze cukrem pudrem.