Sposób przygotowania:
Gruszki pod czekoladowym kremem z kardamonem
50g czekolady gorzkiej i 50g czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej. Piłeczki lub inne okrągłe przedmioty zawinąć w folię spożywczą i zanurzać w czekoladzie. Tylko tak, aby utworzyć płatek o szerokości ok 3cm. Odstawić do wystudzenia, zapewniając stabilność piłeczkom. Kiedy czekolada zastygnie ściągnąć płatki z foli spożywczej. Zakładając jeden na drugi zlepiać odrobiną rozpuszczonej czekolady nadając kształt kielichów. Rozpuścić pozostałą czekoladę dodając kardamon. Zimną kremówkę ubić, odkładając 2 -3łyżki do dekoracji, i dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę. Gruszki (u mnie z syropu) pokroić w drobną kostkę i nałożyć do czekoladowych kielichów. Krem czekoladowy włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na gruszki. Nałożyć białą, ubitą śmietankę (dodałam szczyptę kardamonu) Wcisnąć kawałek gruszki i listek mięty. Schłodzić. Smacznego!