blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Gruszki w czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Gruszki w czerwonym winie

Składniki:

Gruszki w czerwonym winie

 

  • 8 małych gruszek,
  • 750 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 15 dag cukru,
  • cytryna,
  • laska cynamonu.

Sposób przygotowania:

Gruszki w czerwonym winie
Cytrynę dokładnie wyszorować, pokroić w plastry i zagotować z winem, cukrem i cynamonem. Gotować na małym ogniu 10 min. Obrać gruszki, ostrym nożem wyciąć gniazda nasienne. Z wina wyjąć cynamon i plastry cytryny. Gruszki ułożyć pionowo w dużym garnku, polać winem i gotować, przykryte, na małym ogniu przez 30 min. Wyjąć z wrzątku i przełożyć na talerzyki. Wino gotować dalej, aż powstanie syrop. Gorącym syropem polać gruszki.

Tagi:

gruszki