zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Gruszki w czerwonym winie 5

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gruszki w czerwonym winie

Gruszki w czerwonym winie 5

Składniki:

Gruszki w czerwonym winie 5

 

  • 4 twarde gruszki
  • 250 ml czerwonego wina
  • 10 dag cukru
  • 50 ml wiśniówki
  • 50 ml syropu z czarnych porzeczek
  • łyżka skórki pomarańczowej
  • kawałek cynamonu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 40 ml likieru migdałowego
  • listki mięty

 

Sposób przygotowania:

Gruszki w czerwonym winie 5
Gruszki cieniutko obierz, aby zachować ich kształt. Zagotuj w garnku wino, wiśniówkę, syrop, dodaj 50 ml wody, cukier skórkę pomarańczową oraz cynamon. Włóż gruszki i pod przykryciem gotuj je na małym ogniu 4-6 minut. Łyżką cedzakową wyjmij owoce, pozostaw je, by ostygły. Pozostały wywar gotuj jeszcze 5 minut a następnie przecedź go przez sito. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź łyżką zimnej wody, wlej do sosu winnego i zagotuj- sos powinien zgęstnieć. Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem, następnie delikatnie wymieszaj z likierem migdałowym. Gruszki ułóż na talerzykach, polej sosem winnym, udekoruj bitą śmietaną oraz listkami mięty.

Tagi:

owoce gruszki