Sposób przygotowania:
Gruszki w kremie waniliowym
Gruszki obrać, przekrajać na pół, wyjąć okrągła łyżeczką gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Włożyć do wrzącego syropu z wanilią i cukrem, ugotować, osączyć na sicie.
Przygotować krem: mąkę rozprowadzić niewielką ilością zimnego mleka, resztę mleka zagotować z wanilią, dodać mąkę i zagotować mieszając. Ubić żółtka z cukrem, wlać do nich zagotowane mleko, ustawić garnek na niewielkim ogniu na płytce ochronnej i mieszać chwilę tak, aby krem zgęstniał nieco, ale się nie zagotował. Przestudzić, wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek. krem rozłożyć do 4 miseczek, ułożyć na wierzchu gruszki, kładąc w wydrążeniu nieco kolorowego dżemu lub osączonej konfitury. Przed podaniem mocno oziębić.
Przygotować krem: mąkę rozprowadzić niewielką ilością zimnego mleka, resztę mleka zagotować z wanilią, dodać mąkę i zagotować mieszając. Ubić żółtka z cukrem, wlać do nich zagotowane mleko, ustawić garnek na niewielkim ogniu na płytce ochronnej i mieszać chwilę tak, aby krem zgęstniał nieco, ale się nie zagotował. Przestudzić, wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek. krem rozłożyć do 4 miseczek, ułożyć na wierzchu gruszki, kładąc w wydrążeniu nieco kolorowego dżemu lub osączonej konfitury. Przed podaniem mocno oziębić.
darek112