Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gruszki w miętowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny deser z gruszek gotowanych w maślanym sosie z brązowym cukrem i świeżą miętą. Smakowite uwieńczenie obiadu:)

Gruszki w miętowym sosie

Składniki:

Gruszki w miętowym sosie

 

  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki wody
  • 4 gruszki
  • 10 listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Gruszki w miętowym sosie
Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Połówki gruszek pokroić w grube plasterki. Masło przełożyć do garnka. Dodać do niego cukier,wodę i posiekane listki mięty. Zagotować, cały czas mieszając. Do maślanego miętowego sosu włożyć plasterki gruszek. Gotować na małym ogniu ok. 2-3 minuty (w zależności od twardości gruszek). Podgotowane gruszki rozłożyć na talerzykach, polać sosem, w którym się gotowały i podawać.

Tagi:

gruszki owoce