belerini

belerini

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Gruszki w occie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo proste i na prawdę pyszne. Polecam!!!

Gruszki w occie

Składniki:

Gruszki w occie

 

  • gruszki 3 kg
  • cukier 1 kg
  • ocet 1/2 litra
  • gożdziki kilka szt
  • trochę cynamonu

Sposób przygotowania:

Gruszki w occie
Gruszki obrać, większe pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Cukier zalać octem oraz dwoma szklankami wody, dodać goździki i cynamon, zagotować. Zalewę ostudzić i zalać nią ułożone w garnku gruszki. Odstawić na cały dzień. Na drugi dzień zlać syrop i zagotować. Gruszki wyłożyć do słoików, zalać ostudzonym syropem, zakręcić słoiki, pasteryzować 20-25 min.

Tagi:

gruszki