lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Gruszki w occie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne gruszki na deser lub jako dodatek do dań.

Gruszki w occie

Składniki:

Gruszki w occie

 

  • kg gruszek
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • kwasek cytrynowy

 

 

Sposób przygotowania:

Gruszki w occie
Gotować przez 10 minut ocet, wodę i cukier. Zalewę odstawić do czasu wystygnięcia. Umyte i obrane gruszki pokroić na ćwiartki. Do wody z kwaskiem cytrynowym dodać gruszki i odstawić na jedną godzinę ( do jednego litra wody dodać 1 łyżkę kwasku cytrynowego). Następnie gruszki włożyć do słoików i zalać zalewą. Zakręcone słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu na przykład spiżarni.

Tagi:

gruszki