Neblina

Neblina

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Wiosenna zupa ze świeżych ziół

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo zdrowa zupa sezonowa, zielona od ziół i pieknie pachnąca. Doskonała z zieleniną prosto z parapetu. Dodatek oliwy podnosi jej wartość odżywczą, dzieki temu jest jeszcze zdrowsza. W moim domu lubimy zupy krem, bo smakują również małym dzieciom.

Wiosenna zupa ze świeżych ziół

Składniki:

Wiosenna zupa ze świeżych ziół

 

  • młode ziemniaki : 600 g
  • brokuły mrożone : 250-300 g
  • świeża bazylia : 1 pęczek
  • świeży koperek : 2-3 gałązki
  • świeża natka pietruszki : 1 pęczek
  • woda z gotowania ziemniaków : 1 litr
  • oliwa z oliwek: 150 ml
  • sól selerowa : 1 łyżeczka
  • sól niskosodowa : 0,5 łyżeczki
  • masło : 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Wiosenna zupa ze świeżych ziół
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć. Do garnka wlać litr wody, wsypać sól selerową, wrzucić ziemniaki, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować 20 minut. W drugim garnku zagotować wodę z solą, wrzucić brokuły, zmniejszyć ogień, gotować 10 minut.Oliwę zmiksować z ziołami. Ugotowane ziemniaki wrzucić do blendera, dodać wodę, w której się gotowały, odcedzone brokuły, masło i 6 łyżek oliwy ziołowej, zmiksować. Zupę krem podawać gorącą, polać oliwą ziołową, udekorować świeżymi ziołami. Idealna w marcu, kwietniu, maju.