Sposób przygotowania:
Gruszki w sosie kakaowym
Gruszki umyć, obrać, przekrajać, usunąć gniazda nasienne i ugotować na wpół miekko w syropie z 1 1/2 łyżki cukru, i 3/4 szkl. wody.Ostudzić, odcedzić i ułożyć w szklanej salaterce. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z połową szklanki mleka, a resztę mleka wstawić na ogień. Gdy zaczyna wrzeć, wlewać, mieszając, zawiesinę z maki ziemniaczanej i mieszać, aż się zagotuje i zgęstnieje. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na pulchną masę i powoli wlewać mleko z mąką, a potem syrop spod gruszek, wsypać kakao i wszystko ubijać, aż zgęstnieje. Najlepiej byłoby ubijać na parze, tzn. nad garnkiem z gotującą się wodą. Ciepły jeszcze. Ciepły jeszcze, dość gęstawy sos wylewa się na gruszki i studzi. Do każdej porcji można jeszcze dodać owoce z konfitury lub po łyżeczce dżemu i np. po jednym wafelku lub biszkopcie. Smacznego!