misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Gruszki w spirytusie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nadają się do deserów i róznego rodzaju wypieków.

Gruszki w spirytusie

Składniki:

Gruszki w spirytusie

 

  • 75 dkg gruszek
  • 25 dkg śliwek
  • 50 dkg cukru
  • szklanka spirytusu
  • szklanka czerwonego wina półsłodkiego
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Gruszki w spirytusie
Gruszki i śliwki umyć i przekroić na połówki. Ze śliwek usunąć pestki. Gruszki obrać, wykroić z nichgniazda nasienne, nadziać połówkami śliwek i skropić sokiem z cytryny. Z soku i 3/4 szklanki wody ugotować syrop, do gorącego dodać gruszki i gotować ok. 15 minut. Następnie owoce przełożyć do słoików a syrop dalej gotować aż zgęstnieje. Gdy wystygnie połączyć go z alkoholem i zalać owoce w słoikach. Słoje dokładnie zakręcić.

Tagi:

śliwki