Sposób przygotowania:
Gruszki w syropie
Owoce umyć i obrać.Usunąć gniazda nasienne. Przekroić na
ćwiartki. Włożyć owoce na 5 minut do zakwaszonej wody z łyżką cytryny.Dwa litry wody zagotować z resztą soku z cytryny. Przełożyć do niej owoce na dwie minuty,poczym ostrożnie
wyjąć ,osączyć i przelać zimną wodą. Odmierzyć cztery szklanki wody która została z gotowania gruszek. Wsypać cukier gożdziki
i drobniutko posiekny imbir. Całość gotować na małym ogniu
aż syrop bedzie przeżroczysty. Słoiki umyć i wysuszyć.
Delikatnie włożyć gruszki i zalać gorącym syropem. Do każdego
słoika dodać trochę miodu.Słoiki pasteryzować 25 minut
ćwiartki. Włożyć owoce na 5 minut do zakwaszonej wody z łyżką cytryny.Dwa litry wody zagotować z resztą soku z cytryny. Przełożyć do niej owoce na dwie minuty,poczym ostrożnie
wyjąć ,osączyć i przelać zimną wodą. Odmierzyć cztery szklanki wody która została z gotowania gruszek. Wsypać cukier gożdziki
i drobniutko posiekny imbir. Całość gotować na małym ogniu
aż syrop bedzie przeżroczysty. Słoiki umyć i wysuszyć.
Delikatnie włożyć gruszki i zalać gorącym syropem. Do każdego
słoika dodać trochę miodu.Słoiki pasteryzować 25 minut