laura100

laura100

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 287]

Gruszki w syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne słodziutkie gruszki

Gruszki w syropie

Składniki:

Gruszki w syropie

 

  • 2 kg twardych gruszek
  • kg cukru
  • kawałek korzenia imbirowego
  • kilka gożdzików
  • sok z całej cytryny
  • 2 łyżeczki miodu

 

Sposób przygotowania:

Gruszki w syropie
Owoce umyć i obrać.Usunąć gniazda nasienne. Przekroić na
ćwiartki. Włożyć owoce na 5 minut do zakwaszonej wody z łyżką cytryny.Dwa litry wody zagotować z resztą soku z cytryny. Przełożyć do niej owoce na dwie minuty,poczym ostrożnie
wyjąć ,osączyć i przelać zimną wodą. Odmierzyć cztery szklanki wody która została z gotowania gruszek. Wsypać cukier gożdziki
i drobniutko posiekny imbir. Całość gotować na małym ogniu
aż syrop bedzie przeżroczysty. Słoiki umyć i wysuszyć.
Delikatnie włożyć gruszki i zalać gorącym syropem. Do każdego
słoika dodać trochę miodu.Słoiki pasteryzować 25 minut

Tagi:

gruszki