Gruszki są owocowym symbolem końca jesieni. Wyróżniamy wiele różnych odmian tego owocu: Klapsa, Konferencja, Lukasówka, Komisówka. Są one źródłem witamin C, A, E oraz witamin z grupy B. Owoce te obniżają ciśnienie i zapobiegają udarowi. Gruszki są niezastąpione w sałatkach, ciastach, racuchach, omletach, tartach, muffinach czy innych deserach. Owoce te są także dodatkiem do wielu mięs- można nadziewać nimi pieczenie lub przyrządzić z nich doskonały sos do rolad czy pieczonego schabu.

Gruszki to idealne owoce na aromatyczne kompoty, dżemy, marmolady, soki.  Doskonałym daniem obiadowym będzie schab peklowany gruszkami.

Na przekąskę idealnie sprawdzi się owocowa sałatka z gruszkami, a deserem zachwalanym przez wszystkich będą, gruszki z musem czekoladowym.  

Doceniajmy szczególnie polskie gruszki, które dostępne są w większości sklepów. Frykasy te niech staną się sztandarowym, jesiennym owocem!

Zobacz jak wymyślne dania z gruszkami serwują nasi użytkownicy!

Zdjęcie: Fotolia
Ciasta z gruszkami

Ciasta z gruszkami

Jesień to najlepszy czas na pieczenie ciast z gruszką w roli głównej. W tym celu wykorzystuje się owoce surowe, ugotowane (z kompotu) oraz te z puszki w słodkiej zalewie. Gruszki do ciast dodaje się w całości, kroi w duże kawałki, paski, ćwiartki, karmelizuje, trze na wiórki lub przygotowuje w formie konfitury. Ciasta z gruszkami i kremem, z gruszkami i czekoladą, z gruszkami i budyniem oraz z gruszkami i bezą to najlepsze połączenia. Gruszki wyśmienicie komponują się również z bezą, jogurtem oraz jako dodatek do tarty. Gruszkowy tort to doskonały pomysł na specjalne okazje.

Ze smakiem gruszek najlepiej komponuje się cynamon, imbir, kokos, marcepan, chili, migdały, mak, ser (np. pleśniowy), czekolada i wanilia.

Najlepsze odmiany gruszek do ciast, to: klapsa, lukasówka, komisówka, paryżanka, carola i concorde. Mają soczysty i słodki miąższ oraz są bardzo aromatyczne.

Znaleźliśmy 622 przepisów w kategorii Gruszki