Gruszki w winnym sosie

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Majówkę postanowiłam rozpocząć takim deserem.Wykwintny a zarazem tak prosty.

Gruszki w winnym sosie

Składniki:

Gruszki w winnym sosie

 

  • 4 jędrne gruszki
  • 3 szklanki czerwonego deserowego wina
  • 1 ½ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 goździki
  • 1 laska cynamonu

Sposób przygotowania:

Gruszki w winnym sosie
Gruszki cienko obieramy,pozostawiając ogonki.Do garnka wlewamy wino dodając wszystkie przyprawy i cukier.Doprowadzamy do wrzenia i ieszamy do rozpuszczenia cukru.Wkładamy gruszki i gotujemy ok.20 minut,aż będą lekko szkliste i nabiorą pięknego czerwonego koloru.Owoce wyjmujemy delikatnie łyżką,układamy w salaterce ogonkami do góry.Syrop gotujemy na dużym ogniu 5 minut tak,aby wytworzył się gęsty winny sos.Sos zacznie gęstnieć jak będzie stygnąć.Gruszki i sos chłodzimy Podajemy z lodami lub bitą śmietaną.

Tagi:

gruszki owoce