Sposób przygotowania:
Gruszkowa sałatkaETAP 1
Buraczki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy je oliwą i octem balsamicznym. Następnie oprószamy solą, pieprzem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy je w 180°C do miękkości. Gotowe wyjmujemy i studzimy.
ETAP 2
Filet kroimy w kostkę, przyprawiamy, smażymy do miękkości i studzimy
ETAP 3
Rukolę przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
ETAP 4
Orzechy prażymy chwilkę na suchej patelni. Delikatnie zrumienione siekamy na mniejsze części.
ETAP 5
Gruszki obieramy i kroimy w plasterki. Ser gorgonzola kroimy w kostkę.
Tak przygotowane składniki układamy naprzemiennie na przygotowanych talerzach. Przed podaniem oprószamy przyprawami i skrapiamy mieszaniną octu balsamicznego, oliwy i soku z cytryny