jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Gruszkowa sałatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Taka porcja witamin, która jest zawarta w tej sałatce niewątpliwie doda nam siły w jesienne, nieraz deszczowe i pochmurne dni.

Gruszkowa sałatka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gruszkowa sałatka

SKŁADNIKI

  • 100 gram rukoli,
  • 2 średniej wielkości gruszki,
  • 2 małe buraczki,
  • 50 gram sera gorgonzola,
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka,
  • kilka orzechów laskowych,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,
  • ocet balsamiczny,
  • oliwa

DRESSNG

  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Gruszkowa sałatka

ETAP 1

Gruszkowa sałatka
Przyprawionego buraka pieczemy do miękkości

Buraczki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy je oliwą i octem balsamicznym. Następnie oprószamy solą, pieprzem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy je w 180°C do miękkości. Gotowe wyjmujemy i studzimy.

ETAP 2

Gruszkowa sałatka
Mięso przepłukujemy , osuszamy, kroimy i przyprawiamy

Filet kroimy w kostkę, przyprawiamy, smażymy do miękkości i studzimy

ETAP 3

Gruszkowa sałatka
Przepłukaną zieleninę dokładnie osuszamy

Rukolę przepłukujemy i dokładnie osuszamy.

ETAP 4

Gruszkowa sałatka
Na suchej patelni prażymy orzechy

Orzechy prażymy chwilkę na suchej patelni. Delikatnie zrumienione siekamy na mniejsze części.

ETAP 5

Gruszkowa sałatka
gruszki kroimy , a orzechy siekamy

Gruszki obieramy i kroimy w plasterki. Ser gorgonzola kroimy w kostkę.
Tak przygotowane składniki układamy naprzemiennie na przygotowanych talerzach. Przed podaniem oprószamy przyprawami i skrapiamy mieszaniną octu balsamicznego, oliwy i soku z cytryny