Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Pieczone udka z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szukasz sprawdzonego przepisu z wykorzystaniem udek kurczaka, dobrze trafiłeś. Pieczone udka kurczaka z gruszkami i morelami z bazylią, która podkreśla smak potrawy, przygotujesz bardzo szybko. Danie jest bardzo smaczne, polecam.

Pieczone udka z gruszkami

Składniki:

Pieczone udka z gruszkami

 

Sposób przygotowania:

Pieczone udka z gruszkami

I

Pieczone udka z gruszkami

1. Udka myję, przecinam na połowę, przekładam do miski, wsypuję obie papryki, sól, bazylię, dodaję obrany, przeciśnięty przez praskie czosnek, wszystko dokładnie mieszam i marynuje mięso około 1 godziny. Następnie układam w naczyniu żaroodpornym.

II

Pieczone udka z gruszkami

2. Cebulę obieram, kroję w piórka, gruszki myję, usuwam nasiona, kroję w cząstki. Cebulę, gruszki, morele układam między udkami.
3. Mięso piekę pod przykryciem 45 minut w rozgrzanym piekarniku 180°C.

III

4. Udka gotowe, podaję z ziemniakami i surówką.
5. Smacznego.