Sposób przygotowania:
Grysiak z kakao, galaretką i bananami
Niewielką prostokątną lub kwadratową formę wyłożyć herbatnikami. W garnku podgrzać mleko z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, dodać kaszę manną, , następnie kakao i energicznie mieszać, aby nie było grudek. Gotować przez kilka minut, często mieszając, do momentu, kiedy masa zrobi nam się bardzo gęsta. Gorącą masę wylewamy na herbatniki i wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy do przestygnięcia. Galaretkę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Banany układamy na grysikowej masie i zalewamy przestudzoną galaretką. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Nie dodałam ani grama tłuszczu, a masa była zbita i bardzo dobrze się kroiła.
Nie dodałam ani grama tłuszczu, a masa była zbita i bardzo dobrze się kroiła.