Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Grysiak z kakao, galaretką i bananami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosty deser na zimno, przyrządzony na kaszy manny, bez dodatku tłuszczu. Lekki i bardzo smaczny.

Grysiak z kakao, galaretką i bananami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grysiak z kakao, galaretką i bananami

 

  • mleko 3,2% - litr,
  • kasza manna - szklanka (o poj 250ml),
  • cukier - szklanka,
  • kakao naturalne - łyżka,
  • herbatniki petitki - 2 opakowania po 100g,
  • galaretka,,
  • sok z cytryny,
  • banany - 2.

Sposób przygotowania:

Grysiak z kakao, galaretką i bananami
Niewielką prostokątną lub kwadratową formę wyłożyć herbatnikami. W garnku podgrzać mleko z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, dodać kaszę manną, , następnie kakao i energicznie mieszać, aby nie było grudek. Gotować przez kilka minut, często mieszając, do momentu, kiedy masa zrobi nam się bardzo gęsta. Gorącą masę wylewamy na herbatniki i wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy do przestygnięcia. Galaretkę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Banany układamy na grysikowej masie i zalewamy przestudzoną galaretką. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Nie dodałam ani grama tłuszczu, a masa była zbita i bardzo dobrze się kroiła.
Grysiak z kakao, galaretką i bananami
Niewielką prostokątną lub kwadratową formę wyłożyć herbatnikami.
Grysiak z kakao, galaretką i bananami
Do gotującej kaszy manny, dodać kakao, dobrze wymieszać
Grysiak z kakao, galaretką i bananami
Gorącą masę wylać na herbatniki, wygładzić powierzchnię
Grysiak z kakao, galaretką i bananami
Banany pokrojone w plasterki o skropione sokiem z cytryny zalać galaretką