gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Grzebyczki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, kruchutkie ciasteczka z dodatkiem marmolady idealne do kawy długo zachowują świeżość, fajnie wyglądają na talerzu

Grzebyczki z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzebyczki z marmoladą

 

 

  • marmolada
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Grzebyczki z marmoladą
Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy dołek dodajemy margarynę chwilę siekamy noże. Ponownie robimy dołek dodajemy śmietanę i cukier - zarabiamy ciasto odkładamy do schłodzenia na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko na prostokąt, bok smarujemy marmoladą, zwijamy dwa razy, i odcinamy od reszty ciasta. Tak postępujemy z resztą ciasta.Odcięte i zwinięte paski ciasta kroimy na mniejsze kawałki i nacinamy w kilku miejscach. Przygotowane ciasta układamy na posmarowanej blaszce lekko zginają by nacięcia się otworzył. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180. Upieczone ciepłe ciasteczka, posypujemy cukrem pudrem.
Grzebyczki z marmoladą
Siekamy chwilę nożem margarynę z mąkę dodajemy resztę składników
Grzebyczki z marmoladą
Ciasto rozwałkowujemy smarujemy brzeg marmolada
Grzebyczki z marmoladą
Kroimy na mniejsze kawałki nacinany kilka razy
Grzebyczki z marmoladą
Ciasteczka układamy na blaszkę tak aby nacięcia się otworzyły