SUPERPRZEPIS

Grzebyki z marmoladą

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Grzebyki z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Proste w wykonaniu i apetyczne ciasteczka grzebyki z marmoladą.

Składniki:

Grzebyki z marmoladą

 

 

Sposób przygotowania:

Grzebyki z marmoladą
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę, cukier oraz śmietanę. Dokładnie siekamy nożem łącząc wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto wkładamy do foliowego woreczka i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.3-5mm. Na brzegu ciasta rozsmarowujemy marmoladę. Zwijamy w rulonik. Odcinamy pozostałe ciasto. Przygotowany rulonik kroimy na kawałki o długości około 6cm. Każdy kawałek nacinamy nożem na brzegu. Tak postępujemy również z pozostałym ciastem. Gotowe grzebyki układamy na blaszce (lekko zaokrąglamy). Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 30-35 minut w temp. 180 stopni.
Grzebyki z marmoladą
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę, cukier oraz śmietanę. Dokładnie siekamy nożem łącząc wszystkie składniki.
Grzebyki z marmoladą
Zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto wkładamy do foliowego woreczka i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Grzebyki z marmoladą
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.3-5mm. Na brzegu ciasta rozsmarowujemy marmoladę. Zwijamy w rulonik. Odcinamy pozostałe ciasto.
Grzebyki z marmoladą
Przygotowany rulonik kroimy na kawałki o długości około 6cm. Każdy kawałek nacinamy nożem na brzegu. Tak postępujemy również z pozostałym ciastem. Gotowe grzebyki układamy na blaszce (lekko zaokrąglamy).

Tagi:

jajko jajka